HAROL-site draait 100% op groene energie

Nieuwe windturbine officieel in gebruik genomen

De HAROL-site in Diest langs de E314 heeft er een nieuwe landmark bij: de indrukwekkende Aspiravi-windmolen, die het bedrijf volledig op groene energie zal doen draaien. De windturbine is de bekroning van een groot duurzaamheidsproject bij de Hagelandse zonweringspecialist. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dat er bij Harol een nieuwe wind waait, mag je dus heel letterlijk nemen.

Tijdens de persvoorstelling vandaag lichtte CEO Annick Draelants de toekomstvisie van Harol toe op het vlak van duurzaamheid en productontwikkeling. Samen met merkambassadeur Dina Tersago kregen de aanwezige pers én alle medewerkers een rondleiding bij deze belangrijke stap in de geschiedenis van het bedrijf. Deze mijlpaal komt er immers in het jaar dat Harol, producent van rolluiken, oplossingen voor buitenleven en zonwering, 75 jaar bestaat.

Verduurzaming centraal

De nieuwe windturbine is de bekroning van een ambitieus duurzaamheidstraject. Zo worden de kantoren gerenoveerd tot BEN-normen, kwam er een succesvolle fietsleasing voor de medewerkers en werd de productie verduurzaamd, onder andere met recyclage van afvalwater en poeder voor de laklijnen. Daarnaast loopt er ook een traject om de lifecycle van de eigen producten te verduurzamen.

CEO Annick Draelants: “Zorgvuldig omspringen met de beschikbare energiebronnen zit in het DNA van Harol. Onze oplossingen verminderen het energieverbruik in gebouwen, terwijl we zelf een voortrekkersrol willen opnemen en bijdragen aan een klimaatneutrale maatschappij. Dat Harol werd genomineerd als Klimaatambassadeur door Voka Vlaams-Brabant en door het MiK (Milieu-infopunt voor de kmo) zien we dan ook als een mooie erkenning. Uiteraard willen we hierin nog verder groeien, en samen met onze merkambassadeur Dina Tersago de boodschap blijven uitdragen.”
CEO Harol Annick Draelants
CEO Harol Annick Draelants

Kimaatbeleidsplan

De Aspiravi windturbine zit verankerd in 700 m³ beton, heeft een ashoogte van 116 m., een tiphoogte van 178 m. en een geïnstalleerd vermogen van 3,6 MW. De 61 m. lange wieken hebben een gewicht van 20 ton. De gondel weegt 40 ton, de 6 stalen torensecties wegen gemiddeld 70 ton en de generator, die bestaat uit de rotor en de stator, weegt 124 ton. De windturbine bespaart jaarlijks zo’n 3.600 ton CO2-uitstoot en past ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant, die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Geert Maris, Senior Business Development Manager bij Aspiravi: “Windenergie is een zuivere, onuitputtelijke en lokale energiebron die een belangrijke rol speelt in de noodzakelijke energietransitie van fossiele brandstoffen naar een schone toekomst. Maar om dat te doen slagen, hebben we concrete samenwerkingen nodig. Dit project met Harol is een toonbeeld van hoe het moet: een gezamenlijk project van turbinebouwers, visionaire ondernemers en beleidsmakers, én omwonenden als coöperanten, waarbij we ook de minderbedeelden in de samenleving niet vergeten.”
Geert Maris, Senior Business Development Manager bij Aspiravi
Geert Maris, Senior Business Development Manager bij Aspiravi

Omwonenden en sociale doelen genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap ‘Aspiravi Samen cv’ kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die tegen een voordelig tarief lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen via Aspiravi Energy. Aspiravi Energy is daarmee uniek, want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.

Over Harol – www.harol.be

Harol is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1946, dat innovatieve totaaloplossingen ontwikkelt met de focus op leefcomfort, energiebesparing, design en veiligheid. Het complete gamma maakt van Harol een van de meest toonaangevende fabrikanten van rolluiken, zonwering, poorten en buitenleven in Europa. Vandaag vinden we Harol terug in het industriepark Webbekom (Diest). Harol exporteert naar meer dan 30 landen. De firma stelt zo’n 280 zeer ervaren en gedreven medewerkers tewerk. Dankzij een sterk netwerk van exclusieve verdelers en ervaren installateurs is de klant altijd zeker van een snelle levering en een professionele plaatsing.

Over Aspiravi nv - www.aspiravi.be

Aspiravi nv is bijna 20 jaar actief binnen de toekomstgerichte en boeiende sector van de hernieuwbare energie. Aspiravi ontwikkelt, investeert in, realiseert en exploiteert projecten voor de productie van groene energie. Het gaat hierbij in hoofdzaak over windenergieprojecten in België, de Noordzee en het buitenland en 2 groene energiecentrales voor niet-recycleerbaar houtafval. Eind 2020 was de Aspiravi-groep betrokken bij het beheer van 375 windturbines. Alle installaties hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 1.548 MW en produceren groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van bijna 1,5 miljoen gezinnen. Dankzij de hernieuwbare-energieprojecten van Aspiravi wordt een jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 2 miljoen ton vermeden.

Meer info
Interesse in extra beelden van de windmolen en VR-beleving? Graag een seintje aan Kirsten. Deze zijn vanaf 16u beschikbaar.

Harol I Isabelle Wintmolders I 0477 63 89 63 I isabelle.wintmolders@harol.be ​ ​ ​ ​
Aspiravi I An Schaubroeck I 0473 902 960 I ​ an.schaubroeck@aspiravi-holding.be
RCA I Kirsten Van de Werf I 0492 12 77 54 I kirsten@rca.be