Aspiravi start met opbouw windturbine op bedrijventerrein Harol

Samen met zonweringspecialist kunnen ook omwonenden duurzaam bijdragen

Aspiravi heeft de funderingswerken van haar nieuwe windturbine op het bedrijventerrein van Harol, in de industriezone Diest Webbekom, deze week afgerond. Midden mei kan dan de eigenlijke opbouw van start, zodat de windturbine tegen de zomer in gebruik kan worden genomen. Als producent van duurzame oplossingen kijkt Harol er naar uit om straks voor 100% op groene energie te draaien. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst. Jaarlijks zal de nieuwe windturbine in Diest zo’n 3.600 ton CO2 uitsparen.

Funderingswerken afgerond
Aspiravi heeft de fundering afgerond van de nieuwe windturbine in de industriezone Webbekom, op grondgebied van de stad Diest. De windturbine komt op het bedrijventerrein van zonwering-, poorten- en rolluikenproducent Harol. De funderingswerken gebeurden in vijf stappen, waarbij er eerst een diepfundering met schroefpalen werd gemaakt. Vervolgens werd de bouwput uitgegraven, werd de betonnen werkvloer gestort en werd de wapening gelegd met 120 ton stalen staven. Na de plaatsing van de bekisting rond dit vlechtwerk, stortten zo’n 70 betonmixers 700 m³ beton. De fundering, die nu moet uitharden, en de zone errond werden tot slot aangevuld met grond.

Windturbine wordt eind mei opgebouwd
De levering van de grote onderdelen van de windturbine (o.a. torendelen, wieken, gondel) is gepland voor midden mei, waarna de eigenlijke opbouw van de windturbine kan beginnen. Aspiravi bouwt in Diest een windturbine van het type Enercon E126 met een ashoogte van 116 meter en wieken van 61 meter.Indien alles volgens planning verloopt, kan de windturbine tegen de zomer in dienst worden genomen.

Annick Draelants, CEO van Harol: “Wij kijken uit naar de komst van de windturbine om zo volledig op groene energie te kunnen draaien. Een eigen productie op 100% hernieuwbare energie sluit mooi aan bij de toekomstbestendige oplossingen die Harol vandaag biedt. Want de meest duurzame manier om onze woningen koel en gezond te houden is het gebruik van zonwering en rolluiken. Hiermee blokkeer je de zon voor ze binnenkomt en verhoog je je comfort en veiligheid. Dankzij deze windturbine kunnen we een mooi vervolg schrijven in ons duurzaam beleid. Daar zijn wij fier op!”

Windturbine past binnen klimaatdoelstellingen
Met het windenergieproject in Diest, draagt Aspiravi bij tot de realisatie van de vele klimaatdoelstellingen die op de verschillende beleidsniveaus vooropgesteld werden. De bouw van deze windturbine past onder meer ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn. De windturbine vermijdt jaarlijks zo’n 3.600 ton CO2-uitstoot.

Omwonenden participeren en genieten mee
Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen cv kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv zal de personeelsleden van Harol en de omwonenden in Diest actief informeren over de mogelijkheid om mee te investeren.

Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die samen reeds meer dan 9,5 miljoen euro kapitaal hebben opgehaald. In 2020 werd een dividend van 3,25% uitgekeerd aan de coöperanten op hun investering in groene energie. Deelbewijzen kosten € 125/stuk en je kan er maximaal 26 per persoon aankopen. Dit kan heel eenvoudig via het inschrijvingsformulier op de website, waar ook de informatienota met vermelding van alle risico’s te vinden is.

Aankoop van voordelige groene stroom door coöperanten
Coöperanten van Aspiravi Samen cv kunnen ook aan een voordelig tarief, lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen via Aspiravi Energy. Het aanbod van Aspiravi Energy is uniek want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.


Over Aspiravi nvwww.aspiravi.be
Aspiravi nv is bijna 20 jaar actief binnen de toekomstgerichte en boeiende sector van de hernieuwbare energie. Aspiravi ontwikkelt, investeert in, realiseert en exploiteert projecten voor de productie van groene energie. Het gaat hierbij in hoofdzaak over windenergieprojecten in België, de Noordzee en het buitenland en 2 groene energiecentrales voor niet-recycleerbaar houtafval. Eind 2020 was de Aspiravi-groep betrokken bij het beheer van 375 windturbines. Alle installaties hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 1.548 MW en produceren groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van bijna 1,5 miljoen gezinnen. Dankzij de hernieuwbare-energieprojecten van Aspiravi wordt een jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 2 miljoen ton vermeden.

Over Harol – www.harol.be 
Harol is een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1946, dat innovatieve totaaloplossingen ontwikkelt met de focus op leefcomfort, energiebesparing, design en veiligheid. Het complete gamma maakt van Harol een van de meest toonaangevende fabrikanten van rolluiken, zonwering, poorten en buitenleven in Europa. Vandaag vinden we Harol terug in het industriepark Webbekom (Diest). Harol exporteert naar meer dan 30 landen. De firma stelt zo’n 280 zeer ervaren en gedreven medewerkers tewerk. Dankzij een sterk netwerk van exclusieve verdelers en ervaren installateurs is de klant altijd zeker van een snelle levering en een professionele plaatsing.

Meer info
Harol I Isabelle Wintmolders I 0477 63 89 63 I isabelle.wintmolders@harol.be ​ ​
Aspiravi I An Schaubroeck I 0473 902 960 ​
RCA I Kirsten Van de Werf I 0492 12 77 54 I kirsten@rca.be